با نزدیك شدن به ایام پیادهروی اربعین، دكتر افشین طهماسبی، فوق تخصص برجسته بیماریهای گوارش و كبد، هشدارهای جدی و توصیههای كاربردی را برای زائران اربعین مطرح كرد تا از بروز شایعترین مشكلات گوارشی شامل اسهال، یبوست و سوء هاضمه جلوگیری شود.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، در آستانه فرارسیدن ایام پرشكوه پیادهروی اربعین حسینی، دكتر افشین طهماسبی، فوق تخصص بیماریهای گوارش و كبد بزرگسالان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی رفسنجان راهنماییهای جامعی را برای حفظ سلامت دستگاه گوارش زائران ارائه داد. وی با اشاره به این كه سفر اربعین، علیرغم معنویت بالا، میتواند چالشهایی را برای سیستم گوارش ایجاد كند، بر لزوم رعایت دقیق نكات بهداشتی و تغذیهای تأكید كرد.
دكتر طهماسبی، شایعترین مشكلات گوارشی كه زائران در طول این سفر با آن مواجه میشوند را اسهال، یبوست و سوء هاضمه برشمرد و راهكارهای پیشگیرانه را به شرح زیر ارائه كرد.
وی اولویت را با غذای داغ و تازه دانست و گفت: مهمترین توصیه مصرف انحصاری غذاهایی است كه كاملاً پخته و داغ سرو میشوند. دكتر طهماسبی هشدار داد كه غذاهای مانده، حتی اگر در ظاهر سالم به نظر برسند، میتوانند محل تجمع انواع باكتریها و عوامل بیماریزا باشند و مصرف آنها ریسك مسمومیت غذایی و اسهال را به شدت افزایش میدهد.
فوق تخصص بیماریهای گوارش به شستشوی دقیق میوه و سبزیجات اشاره كرد و افزود: میوه و سبزیجات منبع غنی فیبر و ویتامین است، میوه و سبزیجات باید با آب تصفیهشده و به طور كامل شسته شوند، یا این كه پوست آنها قبل از مصرف جدا شود. این اقدام احتیاطی، مانع از ورود آلودگیهای احتمالی موجود بر سطح آنها به دستگاه گوارش میشود.
وی بر اهمیت بهداشت دستها؛ جایگزین كردن مایع ضدعفونیكننده تاكید كرد و گفت: با توجه به این كه ممكن است در برخی نقاط دسترسی به آب و صابون به راحتی فراهم نباشد، استفاده منظم از مایعهای ضدعفونیكننده دست حاوی الكل (حداقل 60 درصد الكل) توصیه می شود. این مایعها میتوانند جایگزین مناسبی برای شستشوی دستها با آب و صابون در مواقع ضروری باشند و به كاهش انتقال میكروبها كمك شایانی میكنند.
دكتر طهماسبی با اشاره به این كه اسهال باعث دفع مقادیر زیادی مایعات و الكترولیتهای حیاتی از بدن میشود، بر لزوم نوشیدن مایعات فراوان تأكید ویژه كرد و گفت: آب آشامیدنی سالم، آب میوههای طبیعی (بدون شكر اضافه و با رعایت بهداشت در تهیه) و سوپهای رقیق و كمچرب را گزینههای ایدهآل برای جایگزینی مایعات و مواد معدنی از دست رفته است. مصرف نوشیدنیهای شیرین و صنعتی باید به حداقل برسد.
علاوه بر نكات ذكر شده، وی توصیه كرد: زائران از مصرف غذاهای بسیار سنگین، پرچرب، پرادویه و غذاهای فرآوری شده كه میتوانند باعث سوء هاضمه و اختلال در عملكرد طبیعی دستگاه گوارش شوند، خودداری و بیشتر بر مصرف غذاهای سبك و متعادل تمركز كنند.
این توصیههای كاربردی از سوی فوق تخصص گوارش، راهنمای ارزشمندی برای زائران اربعین است تا بتوانند با آمادگی كامل و حفظ سلامت جسمانی، این سفر روحانی را به بهترین نحو به پایان برسانند.