برنامه «به زندگی سلام كن» رادیو سلامت، در تازهترین قسمت خود به معرفی یكی از شاخصترین و اصیلترین میراثهای غذایی استان ایلام، با عنوان "ترخینه" پرداخت. این خوراك سنتی كه قدمتی دیرینه دارد، نه تنها در میان مردم ایران، بلكه در گسترهای فراتر از مرزها نیز از جایگاه ویژهای برخوردار است. در این گزارش توجه شما خوانندگان را به روایتی از هویت، فرصتها و زیبایی ها در ایلام جلب می كنیم.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، این روزها رویداد ایران جان سفری به استان ایلام داشته، شبكه رادیویی سلامت از برنامه رادیویی «به زندگی سلام كن» روایتی از هویت، فرصتها و زیبایی ها را در ایلام روایت می كند و به معرفی جاذبههای گردشگری و فرهنگی ایلام میپردازد. در قسمتی از برنامه، به معرفی ترخینه، غذای سنتی و بومی استان ایلام، همت گماشت. در این برنامه، ضمن اشاره به اهمیت حفظ و پاسداشت میراثهای فرهنگی و غذایی كشور، ترخینه به عنوان یكی از نمادهای فرهنگ غذایی استان ایلام معرفی شد.
ترخینه كه از آن به عنوان آشی تخمیر شده از دوغ یاد میشود، با استفاده از مواد اولیه مرغوب و به شیوهای كاملاً سنتی تهیه میشود. این غذا كه در فصول سرد سال از محبوبیت بیشتری برخوردار است، نه تنها در استان ایلام، بلكه در سایر مناطق ایران و كشورهایی نظیر سوریه، تركیه، ارمنستان، عراق و مصر نیز طرفداران بسیاری دارد.
در جریان این برنامه، به مواد تشكیلدهنده ترخینه از جمله ترخینه جامد، انواع حبوبات (نظیر لوبیا و عدس)، پیاز، ادویهجات معطر و سبزیجات محلی اشاره شد. همچنین، مراحل تهیه ترخینه جامد كه شامل استفاده از آب گوجه فرنگی، ترخون، نعناع، پیاز، شلغم، مایه خمیر، پونه كوهی، دوغ، گندم و ادویههای خاص است، تشریح شد. لازم به ذكر است كه فرآیند تهیه ترخینه جامد به طور تقریبی هفت روز به طول میانجامد.
كارشناسان برنامه به زندگی سلام كن ضمن تأكید بر اهمیت حفظ و ترویج غذاهای سنتی، به گردشگران و مسافران استان ایلام توصیه كردند كه ترخینه جامد را به عنوان سوغاتی منحصربهفرد این منطقه تهیه كنند. این محصول میتواند در فصل زمستان، به عنوان یك سوپ مقوی و گرم، مورد استفاده قرار گیرد. همچنین، افزودن مقداری فلفل سیاه یا فلفل قرمز به این سوپ، میتواند طعم آن را متناسب با ذائقه افراد تغییر دهد.
برنامه به زندگی سلام كن از شنبه تا پنجشنبه هر هفته ساعت 6:30 از گروه سلامت اجتماعی رادیو سلامت تقدیم مخاطبان می شود.